Endokrinologjia

Endokrinologjia

Endokrinologjia është ajo degë e mjekësisë që merret me sëmundje të gjëndrave endokrine. Gama e patologjive që diagnostikohen dhe trajtohen nga Shërbimi i Endokrinologjisë është shumë e gjerë. Gjëndrat endokrine prodhojnë hormone të caktuara, të cilat i derdhin direkt në gjak dhe nëpërmjet tyre kanë ndikim në të gjithë trupin. Gjëndrat që prodhojnë hormone kryesisht përfshijnë: Hipofizën, Paratiroidet, Tiroiden, Pankreasin, Gjëndrën Mbiveshkore. Shërbimi i Endokrinologjisë konsiston në disa nënspecialitete të rëndësishme si Diabeti Mellitus, Patologji të Tiroides dhe patologji të gjëndrave të tjera endokrine (hipofiza, Gjëndra Surenale, etj)

Diagnozat Endokrinologji

Diabeti Mellitus tip 1 dhe 2

Patologjitë e gjendrës tiroide:

 • Hypotiroidizmi,
 •  
 • Struma endemike
 • Struma nodulare,
 • Tiroiditet autoimune e virale)

Patologjitë e gjendrës së hipofizës

 • Prolactinoma,
 • Akromegalia,
 • panhypopituitarizmi,
 • Sindroma Cushing
 • Diabeti insipidletj

Sëmundjet e gjendrës mbiveshkores:

 • Incidentalomat
 • Neoplazite beninje dhe malinje
 • Sëmundje funksionale (Sëmundjet Cushing endogjen dhe ekzogjen, Hiperaldosteronizmi primar, feokromacitoma)
 • Insufiçenca e gjendrës mbiveshkore,
 • Deficitet e lindura enzimatike (hiperplazia e surrenaleve

Ndryshimi apo alterimi i metabolizmit fosfo-kalcik (hiperparatireoidizmi, pseudohipoparatireoidismi, hiperkalçiuria),

 • Osteoporoza
 • Obeziteti
 • Sindroma e ovareve policistike
 • Dislipidemite
 • Hipertensioni me origjinë endokrine (hiperaldosteronizmi primar, feokromocitoma
 • Sindroma Cushing etj.)