Kirurgjia Vaskulare

Kirurgjia Vaskulare

SHERBIMI I KIRURGJISE VASKULARE

Çfarë bëjnë kirurgët vaskularë?

Kirurgët vaskularë janë specialistë të cilët janë shumë të trajnuar për të trajtuar sëmundjet e sistemit vaskular. Enët tuaja të gjakut-arteriet që mbajnë gjak të pasur me oksigjen dhe venat që mbajnë gjak përsëri në zemër-janë rrugët e sistemit tuaj të qarkullimit të gjakut. Pa rrjedhjen e qetë të gjakut, trupi juaj nuk mund të funksionojë. Kushtet si ngurtësimi i arterieve mund të krijojnë “bllokime të trafikut” në sistemin tuaj të qarkullimit të gjakut, duke penguar rrjedhjen e gjakut në çdo pjesë të trupit.

Një kirurg vaskular bën shumë më tepër sesa kirurgji.

Një kirurg vaskular sigurohet që pacientët me probleme të shëndetit vaskular të dinë dhe të kuptojnë të gjitha opsionet e tyre. Me pak fjalë, kirurgët vaskularë mund të bëjnë kirurgji, por ata shohin dhe trajtojnë shumë pacientë që nuk kërkojnë kirurgji. Shumë probleme vaskulare mund të trajtohen me ilaçe ose stërvitje.

Një kirurg vaskular është në gjendje të bëjë çdo lloj procedure.

Disa specialistë specializohen në një ose dy lloje të ndërhyrjeve vaskulare, kështu që pacientët e tyre kanë tendencë t’i marrin ato trajtime. Kirurgët vaskularë janë të trajnuar për gjithçka: kirurgji të hapur, të komplikuar dhe në procedura minimalisht invazive, endovaskulare. Disa pacientë kanë nevojë për njërin, disa për tjetrin, ndërsa shumë nuk kanë nevojë për kirurgji fare. Kirurgët vaskularë janë “agnostikë të trajtimit”, domethënë, ata nuk preferojnë asnjë lloj trajtimi mbi një tjetër. Pacientët mund të sigurohen se do të marrin trajtimin më të mirë për nevojat e tyre të veçanta. Kirurgët vaskular menaxhojnë venat dhe arteriet në çdo pjesë të trupit përveç trurit dhe zemrës.

Për shembull, kirurgët vaskular trajtojnë arteriet karotide të bllokuara në qafë. Ata trajtojnë problemet e aortës (një arterie e madhe kryesore) pasi del nga zemra dhe hyn në bark. Sëmundja vaskulare periferike, e cila shpesh prek arteriet në këmbë dhe këmbë, gjithashtu trajtohet nga një kirurg vaskular.

Si e di që duhet të shikoj një kirurg vaskular?

Në mënyrë tipike, pacientët i referohen një kirurgu vaskular nga mjeku i tyre i kujdesit parësor. Ndonjëherë pacientët njihen me një kirurg vaskular pasi një ngjarje e papritur i vendos ata në spital. Ju mund të referoheni tek një kirurg vaskular nëse shihni mjekun tuaj për dhimbje në këmbët tuaja dhe mësoni se keni sëmundje arteriale periferike. Nëse jeni në një kategori me rrezik të lartë: jeni duhanpirës, ​​diabetikë dhe/ose keni presion të lartë të gjakut, mund të jeni kandidat për fillimin e një marrëdhënieje me një kirurg vaskular.