Neurologjia

Neurologjia

SHERBIMI I NEUROLOGJISE

Çfarë është një neurolog?

Neurologjia është dega e mjekësisë që merret me studimin dhe trajtimin e çrregullimeve të sistemit nervor. Sistemi nervor është një sistem kompleks, i sofistikuar që rregullon dhe koordinon aktivitetet e trupit. Ajo ka dy ndarje kryesore:

Sistemi nervor qëndror: truri dhe palca kurrizore

Sistemi nervor periferik: të gjithë elementët e tjerë nervorë, të tillë si sytë, veshët, lëkura dhe “receptorët shqisorë” të tjerë. Një mjek i specializuar në neurologji quhet neurolog. Neurologu trajton çrregullimet që prekin trurin, palcën kurrizore dhe nervat, të tilla si:

  • Sëmundje cerebrovaskulare, siç është goditja në tru
  • Sëmundjet demielinizuese të sistemit nervor qendror, siç është skleroza e shumëfishtë
  • Çrregullime të dhimbjes së kokës
  • Infeksionet e trurit dhe sistemit nervor periferik
  • Çrregullime të lëvizjes, të tilla si sëmundja e Parkinsonit
  • Çrregullime neurodegjenerative, të tilla si sëmundja e Alzheimerit, sëmundja e Parkinsonit dhe skleroza amiotrofike anësore (sëmundja e Lou Gehrig)
  • Çrregullime të konfiskimeve, të tilla si epilepsia
  • Çrregullimet e palcës kurrizore
  • Çrregullimet e të folurit dhe gjuhës

Neurologët nuk bëjnë kirurgji. Nëse një nga pacientët e tyre kërkon operacion, ata i referohen një neurokirurgu.