Kirurgjia e Pergjithshme

Kirurgjia e Pergjithshme

SHERBIMI I KIRURGJISE SE PERGJITHSHME

Me një titull si kirurg “i përgjithshëm” shume mund te pyesin: Çfarë bën një kirurg i përgjithshëm? Kirurgët e përgjithshëm përdorin procedura kirurgjikale për të hequr sëmundjen, për të riparuar dëmtimet dhe për të promovuar shëndetin dhe shërimin. Ata gjithashtu kryejnë teste diagnostikuese dhe japin udhëzime mbi nevojën për kirurgji. Këta mjekë mund të thirren për të kryer operacion në pothuajse çdo pjesë të trupit. Por ata zakonisht fokusohen në trajtimin e sëmundjeve dhe dëmtimeve të barkut, gjinjve, gjëndrave të sistemit endokrin dhe organeve të sistemit tretës.

Në zonat rurale, ku specialistët e kirurgjisë mund të mos jenë të disponueshëm, kirurgët e përgjithshëm kryejnë një gamë edhe më të gjerë të procedurave. Për shembull, jo të gjitha spitalet kanë një onkolog kirurgjik – një kirurg i specializuar në kancer. Kur është kështu, kirurgët e përgjithshëm kryejnë gjithashtu shumë operacione kanceri.

Këtu është një vështrim në disa operacione të zakonshme që kryejnë kirurgët e përgjithshëm.

 Apendektomia

Apendektomia është operacion për heqjen e apendiksit. Apendiksi juaj është një qese e vogël e lidhur me zorrën tuaj të madhe. Apendektomia shëron apendicitin, i cili është një infeksion ose inflamacion i apendiksit. Mjekët gjithashtu kryejnë këtë operacion për tumoret e apendiksit.

Kirurgjia e gjirit

Nëse mjekët dyshojnë për kancer të gjirit, operacioni i gjirit mund të jetë i nevojshëm. Kirurgjia e gjirit gjithashtu mund të trajtojë tumoret jo-kanceroze që shtrembërojnë ose shkaktojnë probleme në gji. Disa nga operacionet më të zakonshme të gjirit përfshijnë:

Biopsia e gjirit për të hequr një pjesë të vogël të indit të gjirit për të parë nëse kanceri është i pranishëm.

Lumpectomy për të hequr kirurgjikisht një tumor nga gjiri. Emra të tjerë për këtë procedurë përfshijnë mastektomi të pjesshme, kirurgji për ruajtjen e gjirit dhe heqje të gjerë.

Mastektomi për heqjen kirurgjike të njërit ose të dy gjinjve. Ky operacion më së shpeshti trajton kancerin e gjirit. Mjekët ndonjëherë e rekomandojnë atë si një masë parandaluese për gratë në rrezik të lartë të kancerit të gjirit.

Kirurgjia e zorrës së trashë dhe rektale

Mjekët kryejnë operacione në zorrën e trashë dhe rektumin për të trajtuar një sërë kushtesh, duke përfshirë obstruksionin e zorrëve, kancerin, sëmundjen e Crohn, divertikulitin, dëmtimin dhe hemorroidet. Operacionet e zakonshme të zorrës së trashë dhe rektale përfshijnë:

Kolektomia, e quajtur edhe heqja e zorrës së trashë ose zorrëve, heq të gjithë ose një pjesë të zorrës së trashë, ose zorrën e trashë. Kolektomia kërkon një prerje në bark. Shumica e njerëzve kalojnë disa ditë deri në një javë në spital pas operacionit. Shërimi i plotë mund të zgjasë disa javë.

Kolostomia është operacion për të lidhur zorrën e trashë me një hapje të jashtme në bark të quajtur stoma. Njerëzit që kanë një kolostomi nxjerrin jashtëqitje përmes kolostomisë në një qese të veçantë, në vend të rektumit. Një kolostomi mund të jetë e përkohshme ose e përhershme, në varësi të gjendjes së zorrës së trashë dhe shëndetit të pacientit.

Hemorroidektomia largon hemorroidet, nganjëherë të quajtura grumbuj, të cilat janë enët e gjakut të fryra, të përflakur në anus dhe rektum. Shumica e hemorroideve i përgjigjen ndryshimeve të jetesës dhe mjekimit. Hemorroidet e mëdha, të rënda ose të vazhdueshme mund të kenë nevojë për kirurgji.

Kirurgjia e ezofagut

Ezofagu juaj është tubi i zbrazët që rrjedh nga goja juaj në stomak. Për shkak se ezofagu luan një rol vendimtar në procesin e tretjes, problemet e ezofagut mund të ndikojnë në marrjen ushqyese dhe cilësinë e përgjithshme të jetës. Shumë sëmundje të ezofagut mund të trajtohen me ilaçe, por disa kërkojnë trajtim kirurgjik. Operacionet e zakonshme të ezofagut përfshijnë:

Kirurgjia e zbaticës së acidit, ose fundoplikimi, trajton GERD (sëmundja e refluksit gastroezofageal). GERD ndodh kur muskujt e ezofagut nuk e mbyllin hapjen në stomak aq fort sa duhet. Kirurgjia e zbaticës së acidit përfshin mbështjelljen e pjesës së sipërme të stomakut rreth fundit të ezofagut për të shtrënguar hapjen e stomakut.

Ezofagektomia heq të gjithë ose një pjesë të ezofagut. Mjekët kryesisht përdorin ezofagektominë për të trajtuar kancerin e ezofagut dhe ezofagun e Barrett – një gjendje parakanceroze.

Heqja e një lezioni ezofageal heq një rritje ose zonë të dyshimtë brenda ezofagut tuaj. Nëse rritja është e vogël dhe nuk është shtrirë në murin e ezofagut, një kirurg mund të jetë në gjendje ta heqë atë me një operacion minimalisht invaziv.

Procedurat Gastroenterologjike

Kirurgët e përgjithshëm kryejnë një sërë procedurash për të diagnostikuar dhe trajtuar çrregullimet gastrointestinale (GI). Ata mund të kryejnë:

Endoskopia e GI -së së Epërme, e njohur edhe si EGD ose ezofagogastroduodenoskopia, është një test diagnostikues. Gjatë kësaj procedure, mjekët përdorin një endoskop – një tub të hollë, të ndriçuar me një aparat fotografik në fund – për të parë pjesën e brendshme të traktit tuaj të sipërm GI.

Kirurgjia e bajpasit gastrik trajton obezitetin morbid. Ekzistojnë qasje të ndryshme kirurgjikale për anashkalimin e stomakut. Të gjitha përfshijnë zvogëlimin e stomakut ose ndryshimin e anatomisë së stomakut dhe zorrëve, kështu që ushqimi udhëton më shpejt nëpër trup.

Biopsia e mëlçisë heq një sasi të vogël të indeve të mëlçisë, e cila më pas dërgohet në laborator për analiza. Biopsitë e mëlçisë ndihmojnë në përjashtimin ose diagnostikimin e sëmundjes së mëlçisë.

Heqja e fshikëzës së tëmthit

Heqja e fshikëzës së tëmthit – kolecistektomia – është operacion për heqjen e fshikëzës së tëmthit. Fshikëza e tëmthit është një organ i përfshirë në tretje. Ajo mban lëngun (biliare) që bën mëlçia juaj për të ndihmuar në shpërbërjen e yndyrës. Kolecistektomia trajton gurët e tëmthit, inflamacionin ose infeksionin e fshikëzës së tëmthit dhe kancerin e fshikëzës së tëmthit.

Riparimi i hernies

Riparimi i hernies është korrigjimi kirurgjik i një hernie. Një hernie ndodh kur një organ ose strukturë tjetër del jashtë në një zonë të dobët në inde ose muskuj. Herniet mund të fryhen në gjoks, kofshë, ijë ose kërthizë dhe të shkaktojnë një gungë të dukshme. Gjatë një riparimi të hernisë, kirurgët vendosin organin e spikatur në vend, pastaj rregullojnë zonën e dobësuar të muskujve ose indeve.

Heqja e venave varikoze

Një kirurg i përgjithshëm mund të heqë venat me variçe të trasha dhe të përdredhura që dalin mbi lëkurë. Kjo gjendje e zakonshme zakonisht prek këmbët dhe këmbët. Venat me variçe mund të jenë të dhimbshme dhe ndonjëherë mund të rrisin rrezikun për mpiksjen e gjakut dhe plagët e lëkurës. Sot, mjekët shpesh përdorin një procedurë që heq venat e fryra përmes një ose më shumë prerjeve të vogla.

Heqja e tiroides

Gjëndra juaj tiroide është e vendosur në pjesën e poshtme të pjesës së përparme të qafës tuaj. Kjo gjëndër prodhon hormone të rëndësishme për metabolizmin. Disa sëmundje mund të prekin gjëndrën tiroide. Mund të zmadhohet, duke e bërë të vështirë frymëmarrjen ose gëlltitjen. Mund të jetë gjithashtu tepër aktiv dhe të bëjë shumë një hormon të caktuar. Kanceri është arsyeja më e zakonshme për operacionin e gjëndrës tiroide.

Në varësi të gjendjes tuaj, një kirurg i përgjithshëm mund të heqë të gjithë ose një pjesë të tiroides tuaj. Nëse hiqet e gjithë tiroide, do të duhet të marrësh hormone sintetike për të zëvendësuar ato të prodhuara nga gjëndra.

Heqja e shpretkës

Shpretka juaj është një organ i vendosur pranë stomakut tuaj në anën e majtë të trupit tuaj. Ka disa punë të rëndësishme. Shkatërron qelizat e dëmtuara të gjakut. Ndihmon në parandalimin e infeksionit. Ajo gjithashtu luan një rol në ndihmën e mpiksjes së gjakut siç duhet. Një shpretkë e zmadhuar nuk mund t’i kryejë këto funksione siç duhet. Kjo rrit rrezikun tuaj për infeksion. Dhe një shpretkë e zmadhuar mund të shpërthejë dhe të shkaktojë gjakderdhje të brendshme të rrezikshme. Një kirurg i përgjithshëm ka trajnimin për të hequr shpretkën kur është e nevojshme.

Riparimi i Plagës

Shumë plagë shërohen me kalimin e kohës ose me trajtim mjekësor. Plagët më serioze mund të kërkojnë vëmendjen e një kirurgu. Qëllimi i riparimit të plagës është të ndihmojë me shërimin dhe të përmirësojë pamjen e plagës pasi të shërohet. Qepjet janë një formë e riparimit të plagës. Përdorimi i shartimeve të lëkurës për të mbuluar plagët dhe për të ndihmuar në shërimin është një formë tjetër. Disa plagë, veçanërisht plagët e thella dhe plagët e pista, kërkojnë zbërthim, ose heqjen e indeve të vdekura dhe substancave të huaja. Shkatërrimi kirurgjikal pret indin e dëmtuar, duke lënë pas inde të shëndetshme që mund të shërohen.