Okulistika

Okulistika

Oftalmologjia ose me pare e njohur si Okulistika, është dega e mjekësisë që merret me strukturën, funksionimin dhe sëmundjet ose çrregullimet që ndikojnë tek sytë.

Okulisti është mjeku që mund të parandalojë, të diagnostikojë dhe të trajtojë çrregullime dhe probleme që mund të ndikojnë tek sytë. Për ta bërë këtë, viziton pacientin, përshkruan ekzaminimet e mëtejshme të nevojshme dhe përdor të dhënat e mbledhura në mënyrë që të përshkruaje terapi më të përshtatshme, të cilat mund të jenë mjekësore ose kirurgjikale. Nëse është e nevojshme, ajo gjithashtu përshkruan lente korrigjuese.

Në mesin e sëmundjeve dhe çrregullimeve që trajtohen më shpesh nga oftalmologu përfshihen:
• ambliopia
• astigmatizmi
• katarakta
• keratoconus
• konjuktiviti
• diplopia
• shkëputja e retinës
• epiphora
• glaukoma
• hipermetropia
• miopia
• pinguecula
• pterygium
• retinopatia arteriosklerotike
• retinopatia diabetike
• retinopatia hipertensive
• strabizmi…. etj.

Gjatë një ekzaminimi të përgjithshëm të syrit, okulisti mbledh informacion mbi shëndetin e pacientit dhe e viziton atë duke i kushtuar vëmendje të veçantë syve. Ndër aspektet në të cilat është e përqendruar përfshijnë shtrirjen e syve, lëvizshmërinë e tyre, gjendjen e qepallave dhe lëvizshmërinë e tyre, shenja të mundshme të sëmundjeve të orbitës ose aparatit te lotit dhe te pupilave.

Ekzaminimi i syrit duhet të jetë një vizite që nuk duhet të neglizhohet edhe kur duket se nuk keni ndonjë problem me shikimin tuaj. Për këtë arsye, përveçse te kërkoni një takimi në rast të problemeve të syve dhe shikimit të reduktuar, këshillohet që të kontaktoni këtë specialist të paktën çdo 2 vjet, duke rritur frekuencën e vizitave në bazë të historikut të familjes për sëmundjet e syve, praninë e problemeve të tilla si hipertensioni arterial sistemik, diabeti mellitus dhe sëmundjet reumatizmale, për marrjen e mundshme të barnave që mund të ndikojnë në shëndetin e syve dhe moshën.Tek fëmijët është e këshillueshme një vizitë okulistike para moshes 3 vjecare,një perpara moshës 6vjecare dhe një në çdo 1 ose 2 vjet deri në moshën14 vjeç.